Schaakapps voor elke speler

Geïnspireerd geraakt door The Queen's Gambit? Of juist door het optreden van Jorden van Foreest tijdens het grootste Nederlandse schaaktoernooi Tata Steel 2021? Door veel en regelmatig te oefenen leer je zelf ook beter schaken. Als je geen schaak-buddy hebt, komen apps goed van pas. Wij hebben een selectie gemaakt van de beste schaakapps voor jong en oud!

online potten spelen

Sinds de coronapandemie is het spelen van online schaak razend populair. Het is dan ook een stuk toegankelijker dan een fysiek bord pakken en een gewaagde tegenstander vinden. Met de onderstaande apps kun je gemakkelijk een schaakpot starten met de tijdsduur die jij in gedachten had.

Chess.com

Als échte schaakliefhebber ken je deze vast wel: het is zelfs de schaakapp met de meeste gebruikers wereldwijd! Speel online potten tegen miljoenen anderen van je niveau, verbeter je vaardigheden met de beschikbare lessen, doe de dagelijkse puzzels of lees informatieve artikelen over alles wat er in de schaakwereld afspeelt. De app is gratis te gebruiken, maar een abonnement is ook mogelijk. Tegen een vergoeding kun je elke gespeelde pot tot in detail analyseren en oneindig puzzels te doen.

lees meer
App storeGoogle Play store

Lichess

De tegenhanger van Chess.com is Lichess. Ook hier speel je tegen miljoenen anderen en kun je je gespeelde potten direct gratis analyseren met een sterke schaakcomputer (stockfish). Erg handig aan Lichess is dat je met deze app gemakkelijk kunt zien of jouw zetten eerder zijn gespeeld door zowel grootmeesters als door andere sterke spelers op het platform (met een 2200+ rating). Maar de app biedt nog veel meer. Je kunt bijvoorbeeld ook oneindig puzzels doen, tegen elkaar puzzel-racen en je schaakbordcoördinaten trainen. Deze app is volledig gratis.

lees meer
App storeGoogle Play store

speel tegen de beste bot en
verbeter je vaardigheden

Tegen een schaakcomputer spelen is heel leerzaam. Hiermee kun je altijd zetten terugnemen en leren van de stellingen. Ook puzzels maken verbetert je schaakinzicht. Wil jij zetten doen die ergens op slaan? De volgende apps bevatten puzzels en verschillende lessen over tactiek en strategie om je hierbij te helpen.

Play Magnus

Heb je het altijd al willen opnemen tegen Magnus Carlsen, wereldkampioen schaken sinds 2013 en een van de beste (of toch dé beste) schakers aller tijden? Download dan de Play Magnus app. In deze app neem je het op tegen de schaakcomputer Magnus Carlsen. Je kunt verschillende niveaus kiezen dat in de vorm van Magnus' leeftijd wordt weergegeven. Ben je bijvoorbeeld een beginner? Dan kun je tegen de 6-jarige Magnus spelen. Ben je gevorderd? Probeer hem dan maar eens te verslaan op oudere leeftijd.

lees meer
App storeGoogle Play store

Chess Lv.100

Ook zonder internetverbinding kun je met Chess Lv.100 de beste puzzels doen én je vooruitgang volgen. In deze app heb je 100 verschillende moeilijkheidsgraden, kun je gemakkelijk je vooruitgang volgen en je zetten goed bestuderen. De app is speciaal gebouwd om zonder internet te gebruiken.

lees meer
App storeGoogle Play store

schaken voor kinderen

Ben je op zoek naar een leuke en leerzame manier leren schaken voor kinderen? De volgende twee apps zijn speciaal gemaakt voor de allerkleinste schaakliefhebbers onder ons.

ChessKid

De meest diverse schaakapp voor kinderen is ChessKid. Hier leer je op grappige en kindvriendelijke manier schaken en kun je duizenden lastige schaakpuzzels oplossen. De app heeft een leerzame inhoud voor spelers van elk niveau. Neem het op tegen anderen (online) of speel tegen bots van jouw niveau.

lees meer
App storeGoogle Play store

Dr. Wolf

Wil je al spelenderwijs leren van je zetten? Dr. Wolf neemt je bij de hand en vertelt je wat er goed en minder goed is aan de gespeelde zetten. Met zijn uitleg bij elke zet leer je het spel tot in detail kennen. Je leert tactieken, maar ook achterliggende strategieën die bij de zetten horen. De app is geschikt voor beginners, maar ook voor gevorderden.

lees meer
App storeGoogle Play store

liever schaakwedstrijden kijken?

Leer jij het liefst door te kijken naar wedstrijden van jouw favoriete grootmeesters? Live-commentaar met een computeranalyse ernaast is dan mega handig!
De volgende app heeft het.

Follow Chess

Wil je de partijen van grote schaaktoernooien online meekijken? Download dan de app Follow Chess. In deze app kun je live games volgen, maar kun je ook oude toernooien terugkijken. Je kunt zelfs meerdere schaakpotten tegelijkertijd volgen. Met notificaties weet je wanneer jouw favoriete super grootmeester aan zijn of haar schaakwedstrijd begint. Ook heeft de app een handige ingebouwde analysebord.

lees meer
App storeGoogle Play store

Tik…Tok… nu ook een online schaakklok!

Chess Clock app

Ook tijdens een potje schaak op een fysiek bord kunnen apps goed van pas komen. Om een extra spelelement toe te voegen is een schaakklok de beste keuze. Met tijd is een potje toch net iets spannender dan zonder. Bovendien hoef je dan geen eeuwigheid te wachten op een zet… Maar wat als je zo'n klok niet bij de hand hebt? De Chess Clock app is alles wat je nodig hebt van een schaakklok. Geen advertenties, verschillende tijdsloten en zelfs geluidjes bij elke klik.

lees meer
App storeGoogle Play store