zo maak je mooie foto’s met jouw Samsung

Wil jij graag een zo professioneel mogelijke foto maken met jouw Samsung smartphone? Het handig om dan eens goed te kijken naar alle camera-instellingen. Er zijn namelijk veel opties beschikbaar waardoor je nog mooiere beelden kunt vastleggen. Naast de standaardopties die Android aanbiedt, heeft Samsung ook zijn eigen functies. Deze zijn allemaal in te stellen via de instellingen van camera-app van jouw smartphone.

Camera icoon
 • live focus

  Met de “Live Focus” optie kun je de achtergrond van een foto wazig maken. Je kiest op welk punt je wilt focussen en de rest zal vervagen. Je kunt de mate van vervaging aanpassen naar jouw smaak, al kun je dit ook nog doen na het maken van de foto.

 • selfie focus

  Met de functie “Selfie Focus” kun je selfies maken waarbij jij uit de foto springt. De achtergrond van de foto wordt met deze optie vervaagd.

 • food mode

  Met de “Food Mode” van Samsung vervaagt de achtergrond van je foto en worden beeldkleuren verbeterd. Je maaltijd ziet er hierdoor nóg lekkerder uit. Je kunt de optie natuurlijk ook voor andere onderwerpen gebruiken van voedsel.

 • pro mode

  Heb jij verstand van fotografie? Dan weet je dat op professionele camera’s opties als ISO en sluitertijd aangepast kunnen worden. Dit kan tegenwoordig ook op jouw Samsung smartphone. Hoe dit in zijn werk gaat lees je de pagina met camera instellingen voor Android.

 • beauty mode

  Bij het maken van een selfie via de voorcamera, kun je de optie “Beauty Mode” instellen. De functie werkt oneffenheden op je gezicht weg, maakt je gezicht smaller en je ogen juist groter. Wil je hier geen gebruik van maken? Zet de optie dan uit via de instellingen in de camera-app.

 • hdr mode

  “HDR” (High Dynamic Range) zorgt ervoor dat je in situaties met een groot lichtcontrast toch goede foto’s kunt maken. Jouw Samsung telefoon maakt meerdere foto’s snel achter elkaar met verschillende belichtingsinstellingen, en voegt deze vervolgens samen voor de beste foto. Zorg ervoor dat je jouw telefoon goed stilhoudt bij gebruik van deze optie.

 • filters

  Samsung telefoons hebben verschillende filters die je kunt aanzetten tijdens het maken van een foto. Per model verschillen de filters die je kunt toepassen. Ook kun je de intensiteit van een filter aanpassen.

 • wide selfie

  Bij het maken van een selfie valt vaak een groot deel van de omgeving weg. Met de “Wide Selfie” functie zorg je ervoor dat dit niet het geval is en je meer achtergrond op de foto ziet.

 • stickers

  Tijdens het maken van een foto kun je stickers toevoegen aan je beeld, bijvoorbeeld met leuke teksten. Echter kan dit ook altijd na het maken van de foto.

 • raster

  Als je “Raster” inschakelt, krijg je bij het maken van een foto twee horizontale en verticale hulplijnen te zien. Standaard staat deze functie uit, echter kan het jou goed helpen bij het bepalen van je compositie tijdens het fotograferen.

 • opname methoden

  • tik op beeldscherm

   Met deze functie kun je tikken op je scherm om een selfie te maken.

  • palm weergeven

   Als je deze functie activeert, kun je een foto maken door jouw handpalm naar de camera te richten. Na enkele seconden zal de foto gemaakt worden, zodat je nog genoeg tijd hebt je hand weg te halen.

  • tik op hartslagsensor

   Achterop (de nieuwste modellen van) Samsung-telefoons zit een hartslagsensor, deze bevindt zich onder de flitser. Door deze functie aan te zetten, kun je een foto maken voor op deze sensor te drukken.

  • volumetoetsen indrukken voor het maken van een foto of video

   Door deze functie in te stellen, kun je in plaats van drukken op de sluiterknop op je scherm drukken op de volumetoetsen van jouw telefoon om een foto te maken.

  • zwevende sluiterknop

   Voeg een extra sluiterknop toe op een plek naar keuze op het scherm van je telefoon.

 • ultra wide camera

  Wil je zoveel mogelijk van een omgeving vastleggen op een foto? Dit kan met de “Ultra Wide Camera”, die beschikbaar is op de nieuwste modellen van Samsung. Handig wanneer je bijvoorbeeld een landschap wilt vastleggen.

 • super slow-mo

  Met de functie “Super Slow-Mo” kun je snelbewegende scènes opnemen en afspelen in slow motion. Hierbij kun je kiezen uit een enkele- of multi-opname.

 • scene optimizer

  De “Scene Optimizer” op Samsung telefoons detecteert automatisch wat er in beeld is en geeft je suggesties om hier een zo mooi mogelijke foto van te maken. Je kunt kiezen uit 32 verschillende modi, zoals gezicht, baby, persoon, dieren, kleding en waterval. Je camera past hierop o.a. de belichting, witbalans en het contrast aan.

 • nachtmodus

  Verder beschikken nieuwere Samsung telefoons over een nachtmodus, deze kun je inschakelen als er weinig licht is. Door deze optie in te schakelen neemt je camera de kleine hoeveelheid licht die er is beter op. Belangrijk is om je telefoon heel stil te houden wanneer je de foto neemt.

*Let op: de meeste opties zijn gebaseerd op de nieuwe modellen van Samsung. Hierdoor is het mogelijk dat bepaalde functies niet beschikbaar zijn op oudere modellen.

tips: zo maak je de mooiste foto's!

Voordat je een foto gaat maken, is het belangrijk dat de instellingen van je camera goed staan. Heb je alle Samsung-opties goed onder de knie? En kun je deze op het juiste moment gebruiken? Dan is het tijd voor het leukste gedeelte van smartphone-fotografie: het maken van foto’s! Hier lees je handige tips voor tijdens én na het maken van foto’s met je telefoon.