Vogelliefhebber?
Leer álle soorten kennen met deze 16 handige apps!

Ben jij een échte vogelaar en trek je er het liefst elke vrije minuut op uit om je favorieten te spotten? Of begin je net en ben je benieuwd welke soorten er allemaal zijn? Met deze zestien handige apps wordt het vogelen nóg leuker. Je vindt er namelijk niet alleen je lievelingsvogels mee, maar leert er ook nieuwe soorten mee kennen.

De apps helpen je ook met het herkennen van verschillende vogelgeluiden en het vinden van de beste vogelspotplaatsen. Bovendien geven ze je handige tips over de beste weersomstandigheden om bepaalde vogelsoorten te spotten. Misschien ontdek je wel apps waar je helemaal nog niet aan had gedacht. We zetten ze voor je op een rij!

apps om vogels te herkennen

Er zijn in totaal ongeveer tienduizend verschillende vogelsoorten en alleen al in Nederland komen er zo'n vijfhonderd voor. Een meeuw, duif of zwaan herken je waarschijnlijk wel. Maar hoe zit het eigenlijk met je kennis over de roodkeelduiker, steltkluit of de woestijnplevier? Het is bijna onmogelijk om alle soorten te (her)kennen. Gelukkig zijn er verschillende apps die je daarbij helpen!

Picture Bird

Zie je een mooie vogel, maar heb je geen idee welk soort het is? Met de app 'Picture Bird' maak je een foto en weet je in no-time welke soort het is. Je kan zelf ook foto's vanuit je galerij uploaden, zodat je bij thuiskomst rustig checkt welke vogels je precies hebt gespot. De app biedt ook interessante informatie over de vogels, zodat je er meer over te weten komt. Wil je bijhouden welke soorten je hebt gezien? Sla je foto's dan op in je persoonlijke vogelcollectie. Zo leer je steeds meer vogels kennen en herkennen!

lees meer
App storeGoogle Play store

ChirpOMatic

Van welke vogel is toch dat mooie gezang? De app 'ChirpOMatic' helpt je de vogel te matchen bij het geluid dat je hoort. Neem het vogelgezang op met je smartphone en gebruik de functie 'Automatische Herkenning' om de vogel te identificeren. Het vogelgeluid wordt bewaard zodat je het later op je gemak terugluistert. De app heeft een vogelvriendelijke modus: hierdoor gebruik je hem zelfs in een natuurreservaat zonder de vogels te storen. ChirpOMatic is ook offline te gebruiken: handig als je even geen internetverbinding hebt.

lees meer
App storeGoogle Play store

BirdsEye Bird Finding Guide

Wil je graag je favoriete vogels spotten of juist nieuwe soorten ontdekken? In de app 'BirdsEye Bird Finding Guide' staat een overzicht met de honderd meest voorkomende vogels bij jou in de buurt. Daarnaast ontvang je meldingen van zeldzame soorten die dicht bij jouw locatie zijn gezien. Dankzij handige routebeschrijvingen weet je precies waar je heen moet als je de bijzondere vogels zelf wilt spotten. Sla de routes op om ze zo later makkelijk terug te vinden.

lees meer
App storeGoogle Play store

Feather Gallery

Heb je een veer gevonden en ben je benieuwd van welke vogel hij is? Met de app 'Feather Gallery' identificeer je vogelsoorten aan de hand van vogelveren. Als je in de app op een vogelnaam klikt, krijg je de vogelsoort en de bijbehorende veer te zien. Door die te vergelijken met de veer die je gevonden hebt zie je meteen om welk type het gaat.

Er zijn inmiddels ruim negenhonderd veren van zo'n tweehonderd vogelsoorten gescand. Grote kans dus dat jouw veer erbij staat! Als extraatje geeft de app ook uitgebreide informatie over veel verschillende vogelsoorten. Zo kom je van alles te weten over je favoriete vogelsoorten, maar ook over soorten die je misschien nog niet kende. De app is alleen beschikbaar voor Android gebruikers.

lees meer
Google Play store

Tuinvogelgids

Met de app 'Tuinvogelgids' herken je vanuit je luie stoel vogels die door je tuin vliegen. In de app vind je namelijk een digitale veldgids met meer dan tachtig van de meest voorkomende vogelsoorten. Zo weet je direct welke vogel je voorbij ziet komen. Misschien wel een grote bonte specht, ekster, koolmees of een merel? Een leuke app voor beginnende vogelaars!

lees meer
App storeGoogle Play store

apps voor vogelspotplaatsen

Heb jij al behoorlijk wat vogelspotplaatsen gezien en wil je graag nieuwe locaties ontdekken? De onderstaande apps bieden je interessante plekken door heel Nederland om bekende en misschien zelfs wel onbekende vogels te spotten. Misschien ben jij binnenkort wel te vinden langs de Mokbaai op Texel, de Oostvaardersplassen in Flevoland of bij de Zeeuwse Brouwersdam!

Wadvogels

Elk jaar komen miljoenen vogels naar het Waddengebied om te eten, rusten en broeden. Wil jij deze vogels spotten? Download dan de app 'Wadvogels'. Deze app van de Vogelbescherming is zowel een digitale vogelgids als vogelherkenning app. Je vindt er maar liefst 190 verschillende vogelsoorten en mooie illustraties. De app heeft een handige tool waarmee je de vogels identificeert. Zo weet je precies welk exemplaar je bekijkt!

Ook handig is de getijden functie. Hiermee zie je in één oogopslag of het eb of vloed is. De vogels zijn over het algemeen namelijk het beste te zien als het vloed is.

lees meer
App storeGoogle Play store

Mijnvogelvinder

Met de app 'Mijnvogelvinder' krijg je informatie over de vogelsoorten die je onderweg tegen kan komen en waar je op moet letten om ze te spotten. In een handig overzicht zie je welke vogels de afgelopen periode door mede-spotters zijn gezien. Weet je niet zeker welke vogel je ziet? Dan helpt de app je om hem te herkennen op basis van vragen over bijvoorbeeld de grootte en de kleur. Nog makkelijker: je kan ook een foto maken om de vogel te identificeren.

Verder vind je in de app een vogelgids met meer dan driehonderd verschillende soorten, hun geluiden, waar ze zijn gespot en een selectie van de belangrijkste vogelgebieden in Nederland. Ook leuk: in een logboek hou je zelf bij welke vogels je waar hebt gezien. Zo vind je je favorieten altijd weer terug!

Mijnvogelvinder is een web-app voor je smartphone. Je hoeft hem dus niet te downloaden, maar gaat rechtstreeks via de browser van je smartphone naar www.mijnvogelvinder.nl. Wil je niet steeds de website intikken in je browser? Maak dan een snelkoppeling hiernaar en zet deze op je startscherm.

lees meer

GoBird

Ga je graag op zoek naar zeldzame vogelsoorten? Dan is de app 'GoBird' echt wat voor jou! Deze app tipt je over zeldzame vogels en de beste vogelspotplekken bij jou in de buurt. Ook zie je op een kaart met vlaggetjes waar bepaalde soorten zijn gezien. Heb je een uniek exemplaar gespot en wil je weten welk soort het is? De meer dan 10.000 vogelfoto's helpen je om hem te identificeren!

Staat de vogel onverhoopt niet op één van de foto's? Dan kom je er via de 150.000 opnames van vogelgeluiden (van meer dan 8.600 soorten!) misschien alsnog wel achter met welke vogelsoort je te maken hebt.

lees meer
App storeGoogle Play store

Bird Alarm

Het is soms lastig om vogels te vinden. Met de app 'Bird Alarm' sta je er niet alleen voor! Gebruikers van deze app sturen een waarschuwing als ze een vogel spotten en laten zo andere vogelaars weten waar ze naartoe moeten. Zelf locaties delen waar je bijzondere vogels hebt gezien kan natuurlijk ook. Bird Alarm is een leuke en handige manier om (nieuwe) vogels te vinden.

lees meer
App storeGoogle Play store

apps om het weer te checken

Als je graag bepaalde vogels wilt spotten, is het belangrijk om goed op het weer te letten. Weersomstandigheden beïnvloeden namelijk het gedrag van vogels. Roofvogels komen bijvoorbeeld vooral tevoorschijn op dagen met stapelwolken. Bij weinig wind en een aangename temperatuur spot juist je sneller rietvogels. Met deze handige weerapps weet je altijd wat voor weer het is!

Buienradar

Wil je weten of het gaat regenen en hoe de buien zich verplaatsen? Op de neerslagkaart van 'Buienradar' zie je meteen waar het gaat regenen. Handig om te weten, want met regen zie je bij open water vaak verschillende soorten zwaluwen. En misschien spot je zelfs wel merels die op regenwormen jagen!

lees meer
App storeGoogle Play store

WeatherPro

In de app 'WeatherPro' zie je in één oogopslag hoe het weer eruit ziet. Daarnaast krijg je een voorspelling voor de komende vierentwintig uur. De app heeft ook een windgrafiek zodat je ziet waar het waait. Is het niet al te koud en is er een oostenwind? Ga in het voorjaar dan naar de kust. Grote kans dat je hier verschillende soorten trekvogels tegenkomt!

lees meer
App storeGoogle Play store

Het Getij - Waterstanden

Sommige vogels zijn vooral langs de kust te ontdekken. Met de app 'Het Getij - Waterstanden' zie je precies wanneer het eb is: vaak een goed moment om op zoek te gaan naar vogels. Je kan de actuele waterstanden van vaste meetpunten van Rijkswaterstaat bekijken, maar ook zelf een locatie invoeren waarvan je het getij wilt weten. Handig!

lees meer
App storeGoogle Play store

overige apps voor onderweg

Als je op pad gaat om vogels te spotten, kom je waarschijnlijk ook andere dieren en planten tegen. Sommige zullen je bekend voorkomen, maar misschien kom je ook onbekende soorten tegen. Vraag je je af met welke planten en dieren je te maken hebt? Deze apps helpen je om ze te identificeren.

Dierenzoeker

Loop je een bijzonder dier tegen het lijf en wil je weten welke het is? Gebruik dan de app 'Dierenzoeker'. Je geeft in de app kenmerken van het dier aan, bijvoorbeeld zijn kleur en formaat. Vervolgens ontdek je binnen no-time welke soort je hebt gespot. Super leerzaam! Door op het dier te klikken krijg je leuke extra informatie.

lees meer
App storeGoogle Play store

Seek van iNaturalist

Met de app 'Seek' identificeer je planten, bloemen en dieren door er een foto van te maken. De app analyseert het beeld en vertelt je wat je ziet. Als je de functie 'locatie' aanzet krijg je ook te zien welke dieren er nog meer in de buurt te vinden zijn.

lees meer
App storeGoogle Play store

PlantSnap

Zie je onderweg een interessante plant of wil je de naam van de plant weten waar jouw favoriete vogel omheen zwermt? Maak dan een foto van de plant met de app 'PlantSnap'. De app geeft je vervolgens een aantal voorbeelden van de plant die je misschien hebt gezien. Als jouw soort ertussen staat klik je erop voor extra informatie. Zo kom je er van alles over te weten!

lees meer
App storeGoogle Play store

ObsIdentify

Met de app 'ObsIdentify' maak je foto's van wilde planten, vogels en andere dieren en krijg je interessante informatie. Sla je waarnemingen op en doe mee aan challenges, om zo badges te verdienen en bij te dragen aan de algemene natuurkennis. Een goede motivatie om op zoek te gaan naar zeldzame soorten!

lees meer
App storeGoogle Play store