kids+ bundel

gratis Onbeperkt bellen en sms'en bij een abonnement voor je kind
kids+ bundelgratis Onbeperkt bellen en sms-en
  • betaal nooit meer dan verwacht
  • bundel maandelijks aanpasbaar
  • inzicht in het verbruik via onze app

afspraken en tips voor veilig telefoongebruik van je kind

Met de eerste mobiele telefoon van je kind zal er een wereld voor hem open gaan. Daarom is het verstandig om je kind goed te begeleiden. Wat mag hij wel en niet doen op die telefoon? Hoe kun je de telefoon van je kind beveiligen? En hoe kan je kind het beste omgaan met sociale media.

Lees ook:

het inrichten en gebruiken van sociale media

Start samen. Maak samen een account aan en bespreek alles wat je tegenkomt. Onderzoek samen, praat erover en vraag door, maar beslis uiteindelijk zelf. Bespreek bijvoorbeeld de instellingen en help je kind zijn telefoon te beheren. Welke informatie toont je kind aan wie? Zet een account altijd op privé, zodat onbekenden geen berichten kunnen zien. Praat ook over het toevoegen van vrienden: laat alleen mensen toe die je goed kent. Zet de pushberichten van deze apps uit, omdat ze continue de aandacht van je kind vragen, en verslavingsgedrag in de hand werken.

bescherm de identiteit van je kind

bescherm de identiteit van je kind

Vraag je kind om online alleen een bijnaam (nickname) of voornaam te gebruiken. Zo kun je voorkomen dat mensen persoonlijke gegevens kunnen opzoeken of gebruiken. Schakel ook de locatievoorzieningen van bepaalde diensten uit. Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram bieden bijvoorbeeld aan om automatisch een locatie toe te voegen aan je berichten. Schakel deze optie uit zodat niet iedereen kan zien waar je bent.

wees aardig voor elkaar op Whatsapp

wees aardig voor elkaar op Whatsapp

Leg uit dat het makkelijker is om onaardig of brutaal te zijn via tekst dan in het echt. Spreek daarom af dat je kind zich bij elk bericht afvraagt: zou ik dit ook zo zeggen als ik deze persoon in de ogen keek? Bovendien zijn vriendelijke berichten veel populairder dan berichten waarin mensen zeuren of bot zijn. Maak je kind duidelijk dat, ook al lijkt iets soms grappig, het serieuze consequenties kan hebben voor zowel je kind als voor de ander. Zo kan het verspreiden van een filmpje van een boze leraar in sommige gevallen zelfs strafbaar zijn.

wees voorzichtig met delen van foto’s en video’s

Laat je kind goed nadenken over welke foto’s en video’s hij op sociale media zet. Laat hem ook niet ongevraagd foto’s of filmpjes van anderen op internet zetten of op Whatsapp delen. Officieel moet je daar zelfs toestemming voor hebben. En laat je kind weten: eenmaal op het internet, is altijd op het internet. Dus deel nooit dingen online die je ook niet offline zou delen.

ouderlijk toezicht

Vooral als je kind nog jong is, is het goed om af en toe mee te kijken met wat hij aan het doen is op zijn mobiele telefoon. Is je kind al wat ouder, dan kun je het steeds meer loslaten. Er zijn verschillende apps om ouderlijk toezicht in te stellen op de telefoon van je kind. Zo kun je instellen dat een ouder eerst toestemming moet geven als je kind een app wil downloaden. Ook als die app gratis is. Zo voorkom je ongeschikte apps op de telefoon en een torenhoge rekening aan het eind van de maand. Met andere apps kun je limieten instellen zodat je kind niet langer dan (bijvoorbeeld) een uur op YouTube kan kijken.

Lees meer over kinderen en ouderlijk toezicht.

schermtijd

schermtijd

De ideale hoeveelheid beeldschermtijd verschilt per leeftijd en per kind. Dat heeft te maken met leeftijd en ook met de aard van het kind. Het is vaak moeilijk voor kinderen om zelf te stoppen. Stel daarom grenzen, bijvoorbeeld in de vorm van een tijdslimiet. Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter: het terugdraaien van gewoontes is altijd lastig.

Lees ook: wanneer geef je je kind zijn eerste mobiele telefoon?

tips per leeftijd: de richtlijnen

tips per leeftijd: de richtlijnen

Er zijn dus geen harde regels voor schermtijd, maar er zijn wel wat algemene tips per leeftijd te noemen:

van 0 tot 2 jaarmaximaal vijf minuten per dag.
van 2 – 4 jaarmaximaal 30 minuten per dag.
van 4 – 6 jaarmaximaal 1 uur per dag (liefst 4 x 15 minuten).
van 6 – 8 jaarmaximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten).
van 8 – 10 jaarmaximaal 1 à 1,5 uur per dag.
van 10 – 12 jaarmaximaal 2 uur per dag.
van 10 – 12 jaarmaximaal 2 uur per dag.
12 jaar en oudermaximaal 3 uur per dag.

Het vasthouden aan de regels rond scherm gebruik kan best lastig zijn. Vraag je kind zelf wat hij een verstandige tijdsduur vindt. Het kan je verbazen hoe verstandig zijn antwoord dan is. Een regel die je samen maakt is makkelijker om na te leven. Een kookwekker of timer kan helpen om de tijd bij te houden. Vind je kind het lastig om te stoppen? Geef dan 5 minuten van te voren eerst een waarschuwing. Verder kun je het natuurlijk ook omdraaien. In plaats van een maximale schermtijd instellen, spreek je af dat je kind 1,5 uur buiten speelt.

richtlijnen voor thuis maak je samen

Tot slot is het goed om samen te bepalen hoe je binnen het gezin omgaat met het gebruik van mobiele telefoons. Bespreek wanneer je kind gebruik mag maken van zijn mobiele telefoon en wanneer niet. Bijvoorbeeld geen telefoon in de klas, tijdens het maken van huiswerk en in het verkeer. Ook een telefoon mee naar bed nemen is niet altijd verstandig. Het appen in groepen kan soms tot laat doorgaan. Geef je kind daarom een normale wekker zodat het argument ‘ik heb mijn telefoon nodig om op te staan’ vervalt.

Kijk ook naar je eigen mobiele telefoon gedrag en dat van je partner. Het is lastig te verkopen dat je kind tijdens het eten zijn mobiel niet mag gebruiken als jij zelf wel nog even ‘dat ene belangrijke berichtje’ nog verstuurd.

Hang de regels voor het gebruik van de mobiele telefoon ergens in huis op. Zo kunnen jullie verwijzen naar de gemaakte afspraken hierover.