kids+ bundel

gratis Onbeperkt bellen en sms'en bij een abonnement voor je kind
kids+ bundelgratis Onbeperkt bellen en sms-en
  • betaal nooit meer dan verwacht
  • bundel maandelijks aanpasbaar
  • inzicht in het verbruik via onze app

wat is ouderlijk toezicht en hoe volg ik de telefoon van mijn kind?

Het is logisch dat je je kind goed wil begeleiden als hij zijn eigen telefoon krijgt. Met zijn nieuwe mobiel kan je kind immers de hele wereld over surfen, met iedereen contact leggen en staat hij bloot aan allerlei reclame en beïnvloeding. Je wilt je kind behoeden voor alles wat er mis kan gaan in de digitale wereld. Maar hoe creëer je als ouders die veilige omgeving en hoe ver moet je gaan met het controleren en monitoren van de mobiele telefoon van je kind?

apps die helpen bij de instellingen

Er zijn vele apps die het ouderlijk toezicht van je kind helpen regelen. Betaald of gratis. De belangrijkste overeenkomsten zijn dat ze je helpen filteren en de minder fijne kanten van het internet helpen afschermen. Je kunt er websites mee afschermen, uitzetten dat je kind gewelddadige video's ziet, schermtijd instellen en voorkomen dat je kind aankopen kan doen. Ook kun je in de gaten houden waar je kind is als hij zijn mobiel bij zich heeft.

ouderlijk toezicht instellen op een mobiele telefoon

Hoewel de appstores voldoende apps aanbieden wanneer je zoekt op ‘parental control’ is het niet nodig om speciaal iets aan te kopen. De functie ‘ouderlijk toezicht’ zit tegenwoordig bijna standaard op spelcomputers, telefoons en tablets, alleen soms zó goed verstopt, dat er weinig gebruik van wordt gemaakt. Voor iPhones regel je de schermtijd onder ‘Instellingen’. Behalve de hoeveelheid toegestane tijd kun je daar ook specifieke apps blokkeren, of (ook niet onverstandig) voorkomen dat je kind zelf aankopen kan doen in de App Store.

Google Family app

Voor Android-toestellen is Google Family een handige app. Zelf download je de Family Link app voor ouders. Op de telefoon van je kind installeer je Family Link voor kinderen en tieners. Je kunt daarmee het telefoongebruik van je kind in de gaten te houden, zien welke apps hij gebruikt en zien waar je kind op dat moment is.

instellingen binnen de app aanpassen

instellingen binnen de app aanpassen

Binnen de apps die op de telefoon van je kind staan, is het ook mogelijk om te in te stellen wat je kind te zien krijgt, of wie jou kind mogen benaderen. Zo kun je bij YouTube instellen dat je kind geen filmpjes ziet met daarin geweld, seks, misbruik, discriminatie, alcohol en drugs. Hier heb je wel een Google account voor nodig. Bij Facebook kun je met terugwerkende kracht instellen met wie je je berichten deelt. Met de hele wereld, of alleen met je contacten.

tiktok

tiktok

Het eerste wat je moet doen als je kind de populaire app TikTok heeft geïnstalleerd, is de privacyinstellingen aanpassen. Standaard zet TikTok namelijk alle zelf geproduceerde video’s openbaar. Dat betekent dat de hele wereld mag meekijken en contact leggen. Verstandiger is het om de kijkersgroep te beperken tot vrienden. Ga in de app rechtsonder naar ‘Ik’, vervolgens naar de drie puntjes in de rechterbovenhoek en dan naar ‘Privacy en veiligheid’. Daar zet je de schuifknop van ‘Privé account’ aan, en die van ‘Toestaan dat mensen me vinden’ uit. In dit venster kun je ook op detailniveau dingen instellingen, bijvoorbeeld wie er op je blokkeerlijst komt, of wie een duet met je mag doen.

Goed om te weten: het moederbedrijf van TikTok verzamelt zonder toestemming van de ouders gegevens van kinderen vanaf 13 jaar, terwijl die grens in Nederland wettelijk op 16 jaar ligt. Bovendien kan de Chinese overheid gemakkelijk bij de data van jou en jouw kinderen. Maar leg dat je tiener maar eens uit.

de locatie van je kind volgen

Ook in de echte wereld kun je je kind volgen. De GPS in je telefoon zorgt ervoor dat je heel gemakkelijk kan zien waar je kind zich bevindt. Sommige apps bieden ‘Geofencing’ aan. Je kan dan een gebied instellen waarbinnen je kind moet blijven op een bepaalde tijd, bijvoorbeeld op school. Verlaat je kind deze zone? Dan krijg je een alarm. Als ouder moet je je wel eerlijk afvragen wat je hiermee wil bereiken en of je hiermee niet teveel bovenop je kind gaat zitten. Je mag verwachten dat de school dit meldt als je kind niet verschijnt. Veel gezinnen delen toch met elkaar hun locatie omdat ze vooral voordelen zien in het dagelijks gebruik. Zonder dat je elkaar hoeft te bellen kan je heel makkelijk zien wie er al thuis is, nog op school of op het werk.

praten, praten, praten

Het allerbelangrijkste bij ouderlijk toezicht is om in een continue dialoog met je kind te zijn. Wanneer je kiest voor controle is het belangrijk om je kind eerlijk te vertellen wat je kunt meelezen of zien. Probeer digitale media als onderwerp net zo gewoon te maken als andere zaken. je kind zal het altijd fijn vinden als je interesse toont in zijn wereld. Vraag bijvoorbeeld in dezelfde adem hoe het op school was en welke spelletjes hij samen met zijn vrienden heeft gespeeld. Zo maak je ook negatieve kanten makkelijk bespreekbaar. De kans is dan het grootst dat, wanneer je kind iets vervelends meemaakt, het als eerste naar jou toekomt.

“het hoort erbij dat je niet zeker weet of alles wel goed gaat”

Ellis woont in Amsterdam met haar man en 3 zoons.
De oudste is 20 jaar en studeert, haar tweeling van 16 zit nog op de middelbare school.

wanneer kregen je kinderen hun eerste mobiele telefoon?

“Mijn kinderen kregen allemaal in groep 8 van de lagere school hun eerste telefoon. Op die leeftijd kun je als ouder nog goed meekijken. De veilige basisschoolperiode is perfect om te leren omgaan met de mobiele telefoon. Als ze eenmaal naar de middelbare school gaan zit je in alle opzichten in een andere fase en heb je veel minder zicht op wat ze doen.”

waarop controleer je bij je kinderen?

“Vanaf groep 8 gingen ze zelfstandig naar school. Juist toen was het heel fijn dat we konden zien waar ze waren. Via de Apple’s ‘Zoek Vrienden’ kon ik hun locatie checken zonder dat ik hoefde te bellen waar ze uithingen.”

welke apps gebruik je verder om je kind te monitoren?

“Een van mijn kinderen had ooit na een ruzie uit boosheid voor 100 euro aan muntjes gekocht voor zijn spelletje. Daar kwam ik pas achter toen ik de factuur binnen kreeg. Toen heb ik ‘Delen als gezin’ van Apple ingesteld. Daarmee kun je ook de aankopen in de Appstore beheren. ik krijg nu een verzoekje tot goedkeuring als ze iets willen downloaden. Voordeel is dat mijn gezinsleden niet twee keer betalen voor de apps die we kopen. Je kunt met het hele gezin dus delen wat je aanschaft. Daarnaast is het via delen met gezin ook mogelijk om de schermtijd te monitoren. Dat is een goede aanleiding voor een gesprek met je kind.”

is er een grens aan ouderlijk toezicht?

“Je moet vooral niet eindeloos willen controleren. Ouderlijk toezicht is niet bedoeld om jou altijd maar gerust te stellen. Er bestaan bijvoorbeeld apps waarmee je de omgeving van je kind kan bekijken door op afstand de camera aan te zetten. Die worden serieus gebruikt! Dat gaat mij veel te ver. Een kind heeft recht op privacy en recht op het maken van fouten. Je moet als ouder accepteren dat het erbij hoort dat je niet zeker weet of alles wel goed gaat. Ouderlijk toezicht is wél bedoeld om ze op weg te helpen en te bespreken wat ze tegenkomen. Mijn oudste zoon gaf rond zijn 16e aan dat hij de GPS-tracking niet meer fijn vond. Daar hebben we over gesproken en ik heb het toen uitgezet. Het is goed dat je de regels aanpast als ze ouder worden. Ik heb mijn jongere tweeling er nog steeds niet over gehoord. Zij zijn al veel meer gewend aan het feit dat ik kan zien waar ze zijn en ze soms op bel met ‘ik wil dat je nu meteen naar huis komt!’.”

welk abonnement heb je gekozen voor je kinderen?

“Ze hebben allemaal een abonnement bij hollandsnieuwe. Ze hebben een vaste bundel voor data, bellen en sms’en. Het fijne is: ze kunnen nooit buiten hun bundel gaan. Ze krijgen een appje als dat wel gebeurt. Ze vonden het wel vervelend dat ze dat appje pas kregen als het tegoed bijna op was. Nu gebruiken ze de hollandsnieuwe app waarop ze altijd kunnen inzien hoeveel tegoed ze nog hebben. Dat vinden ze fijner omdat ze zo het tegoed beter kunnen verdelen over de hele maand. Ze kunnen binnen de app ook hun tegoed opwaarderen als dat nodig is, maar de afspraak is dat ze dat zelf moeten betalen van hun zakgeld. Dat werkt prima.”