mindfulness
10 apps voor meer rust in je hoofd

Ben je op zoek naar rust in je drukke leven? Mindfulness kan dan een oplossing bieden. Er zijn verschillende mindfulness apps die je kunnen helpen om te ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk. Ze zorgen ervoor dat je minder gaat piekeren, rustiger wordt en meer kunt focussen op positieve dingen in het leven. Ben je al bekend met mindfulness of wil je juist uitzoeken of het iets voor jou is? Probeer dan eens een van onderstaande apps.

wat is mindfulness precies?

Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je leert aan de hand van meditaties om aanwezig te zijn in het hier en nu, en niet te focussen op randzaken. Zo kun je bijvoorbeeld beter genieten van een gezellige avond met familie zonder je druk te maken om (eventuele) problemen op werk.

Door mindfulness leer je bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Veel gedachten die normaal bij jou opkomen hoeven namelijk niks met de waarheid te maken te hebben, en zijn puur oordelen die voortkomen uit bijvoorbeeld angst. Door mindfulness wordt je bewuster van bepaalde gedachten en leer je dat je deze stressvolle of negatieve gedachten niet als waarheid aan hoeft te nemen. Hierdoor hoef je dus ook geen stress te krijgen.

Mindfulness gaat vooral om controle krijgen over jouw gedachten, en dus niet om het compleet uitschakelen hiervan. Je zult nog altijd bepaalde (negatieve) gedachten krijgen, maar hierbij sneller beseffen dat je hier niet te veel waarde aan moet hechten. Zo voorkom je dat je je druk gaat maken en dus bijvoorbeeld een verhoogde hartslag krijgt en stresshormonen aanmaakt. Je blijft of wordt dan rustig.

mindfulness-apps: zit er eentje voor jou tussen?

Calm

Kom tot rust met de ontspanningsoefeningen van de Calm-app. Deze app laat je in een introductie van 7 dagen kennismaken met meditatie en mindfulness. De gratis versie van de app bevat een bodyscan, introductiecursus en een aantal ontspanningsoefeningen. Als het je bevalt, kun je ook een betaalde versie aanschaffen.

lees meer
App storeGoogle Play store

MyLife Meditation

Ben je angstig, slapeloos of boos? Dan kan de app MyLife Meditation je helpen. Leer om bewuster te zijn van je gedachten en gevoelens. Je kunt kiezen uit 15 meditaties met verschillende onderwerpen, zoals ‘acceptatie’. Daarbij vraagt de app als je hem opent naar je stemming op dat moment. Aan de hand van deze stemming, bijvoorbeeld blij of verdrietig, krijg je een keuze uit drie meditatie oefeningen. De app is gratis en biedt verschillende meditatieoefeningen aan. Als je nog meer oefeningen wilt, kun je ook een premium abonnement afsluiten.

lees meer
App storeGoogle Play store

Headspace

De app Headspace is een van de bekendste mindfulness apps. Je leert met de app meditatie en mindfulness skills op een ‘niet-zweverige’ manier. Hierdoor is de app voor iedereen toegankelijk. Je kunt kiezen uit verschillende meditaties, gebaseerd op jouw niveau en levensstijl. Er zijn enkele gratis opties beschikbaar, echter als je gebruik wilt maken van de complete app dien je een abonnement af te sluiten.

lees meer
App storeGoogle Play store

Buddhify

Met de app Buddhify kun je mediteren op elk moment van de dag, wat je ook aan het doen bent. Als je de app opent, zie je een wiel met zestien verschillende opties. Zo kun je aangeven wat je aan het doen bent, bijvoorbeeld werken of sporten. Ook kun je de app gebruiken voordat je gaat slapen. Door de laagdrempeligheid is de app vooral gemaakt voor mensen die zich niet direct aangetrokken voelen tot mediteren of vinden dat ze hier geen tijd voor hebben. Je kunt de app kopen voor ongeveer € 4,- tot € 5,- in de appstore op jouw telefoon.

lees meer
App storeGoogle Play store

Smiling Mind

De Australische app Smiling Mind is gemaakt voor iedereen, van jong tot oud. De app heeft namelijk oefeningen voor kinderen (3-12 jaar), jeugd (13-18 jaar) en volwassenen (19+ jaar). Ook zijn de programma’s gebaseerd op verschillende momenten van de dag, zoals bedtijd of tijdens werktijd. Je kunt de app gratis downloaden.

lees meer
App storeGoogle Play store

Pause

De gratis app Pause richt zich niet enkel op meditaties waarbij je moet luisteren naar een begeleidende stem. De app draait namelijk om het aanraken van jouw scherm, waardoor er een soort inktvlek ontstaat en groeit. Hierdoor kun je in korte tijd jouw rust en focus terugvinden. Doe het bijvoorbeeld even onder werktijd om daarna weer optimaal te kunnen presteren.

lees meer
App storeGoogle Play store

Insight Timer

Veel meditatie apps kosten geld of bieden in-app aankopen aan. Het laatste geldt ook voor de app Insight Timer, echter biedt deze app ook veel gratis features aan. Hiermee kun je lang vooruit! Kies uit verschillende thema’s, zoals stress, slaap, focus en pijn. Zo kun je een meditatie doen die past bij jouw stemming op dat moment. Met Insight Timer mediteer je samen met anderen die tegelijkertijd de app gebruiken. Hierdoor kun je elkaar complimenteren na afloop. In de app kun je verschillende Nederlandse trainers vinden. Handig dus als je niet alles in het Engels wilt doen. De kunt de app kosteloos downloaden en de basisfuncties gebruiken. Om alle functies te gebruiken dien je wel een premium abonnement af te sluiten.

lees meer
App storeGoogle Play store

VGZ Mindfulness coach

De Nederlandstalige app van zorgverzekeraar VGZ bevat vijf mindfulness programma’s van tweeweken met dagelijkse oefeningen. Deze oefeningen zijn gemaakt voor zowel beginners als gevorderden. Je maakt kennis met onder andere mindfulness en yoga aan de hand van zo’n zeventig verschillende oefeningen. Ook zijn er oefeningen voor kinderen. De app is ook voor mensen die niet bij VGZ verzekerd zijn, handig dus. En helemaal gratis!

lees meer
App storeGoogle Play store

Beditations

Ben jij een slechte slaper door stress? Dan kan de app Beditations wellicht een oplossing bieden. Met de app kun je namelijk rustgevende muziek luisteren voordat je gaat slapen, waardoor je rustig je gedachten op een rijtje kunt zetten en kalmer bent om te gaan slapen. Maar ook als je wakker wordt kun je de app gebruiken om ontspannen te ontwaken. De app is gratis, om gebruik te maken van alle functies moet je echter wel een abonnement afsluiten. Je kunt de app alleen downloaden op een Apple-apparaat.

lees meer
App store

wil jij meer ontspannen worden?

Kies dan de app uit die het beste bij jou past en voer de mindfulness oefeningen uit. Hierdoor zul je bewuster zijn van jouw gedachten en kun je daardoor beter focussen op positieve gedachten. Je zult al snel merken dat je rustiger wordt.