Je maakt gebruik van een verouderde browserversie die minder veilig is en daarom niet meer wordt ondersteund door hollandsnieuwe.
Update je browser om onze website te kunnen gebruiken.
De browserversie die je gebruikt wordt niet ondersteund door hollandsnieuwe.

een mobiele telefoon voor je kind, hoe pak je dat aan?

Vroeg of laat vraagt je kind om zijn eigen mobiele telefoon. Hoe je hier als ouder op reageert is helemaal aan jou. Er zijn geen regels die vertellen op welke leeftijd jouw kind klaar is voor zijn eerste mobiel.

Voor jonge kinderen is een mobiel vooral aantrekkelijk vanwege alle mogelijkheden die het biedt. Al vroeg ontdekken ze dat je je nooit hoeft te vervelen met en mobiele telefoon in de buurt. Terwijl jij staat te koken speelt je kind even een spelletje, of bekijkt het een filmpje. Een leuk gadget, maar niet echt een reden om een eigen mobiel voor je kind aan te schaffen. Bovendien is het juist fijn als je kind eerst kan oefenen op jouw mobiel. Zo hou je als ouder de controle over wat je kind allemaal te zien krijgt.

wanneer is je kind wel klaar voor zijn eerste mobiel?

Welke afwegingen spelen hierbij een rol, en hoe zorg je dat de kosten voor het gebruik een beetje binnen de perken blijven?

Bij het kiezen van de juiste mobiel en een passend telefoonabonnement voor je kind komt vaak heel wat uitzoekwerk kijken. We zetten wat keuzes op een rij.

het juiste telefoonabonnement voor je kind

het juiste telefoonabonnement voor je kind

Naast de keuze voor een toestel, kun je kiezen uit een Sim-only abonnement, een prepaid simkaart, of een abonnement inclusief toestel.

Als je zelf nog een oude telefoon hebt liggen kun je het beste kiezen voor Sim-only of voor prepaid. In beide gevallen krijg je een simkaart die je zelf in een mobiele telefoon kunt stoppen.

Sim Only

Met een Sim-only abonnement krijgt je kind maandelijks een bepaald tegoed, waarmee het kan internetten en bellen, vaak tegen een aantrekkelijke prijs. AIs het tegoed op, dan kan je kind wel nog steeds bellen en internetten, maar tegen een hoger tarief of lagere snelheid. De kosten die je achteraf betaald kunnen daardoor variëren.

prepaid

Bij prepaid moet je telkens handmatig opladen. Je betaalt dus vooraf, maar hierdoor houd je wel de kosten goed in de hand. Veel ouders vinden dit handig, omdat je kinderen meteen leert om te gaan met geld. Je kind blijft wel telefonisch bereikbaar als hij door zijn tegoed heen is.

Sim Only en toestel

Je kunt ook kiezen voor een abonnement inclusief telefoon. Afhankelijk van het toestel betaal je dit in een keer af, of in maandelijkse termijnen gedurende de looptijd van het abonnement.

KIES JE SIM ONLY BUNDEL

voordelen van een telefoon voor een kind

 • Het grootste voordeel is natuurlijk de bereikbaarheid. Je kind kan jou bellen als hij bijvoorbeeld veilig is aangekomen bij de sporthal, of als hij na school met iemand iets wil afspreken.
 • Als er iets met jou is, je staat bijvoorbeeld in de file, dan kan je je kind laten weten dat je wat later bent.
 • Een mobiele telefoon is belangrijk voor het onderhouden van sociale contacten, vooral bij pubers. Zo voelt je kind zich niet buitengesloten bij de groep.
 • Het stimuleert verantwoordelijk. Niet alleen in hoe hij omgaat met zijn mobiel, maar ook met de tijd en het gebruik ervan.

gewoon
hollandsnieuwe

gewoon hollandsnieuwe

Goedkoop abonnement

altijd scherp geprijsd

Voordelig internetten, bellen en sms’en is wat we allemaal willen. Daarom zijn al onze producten altijd scherp geprijsd.

Ziggo voordeel

combivoordeel voor Ziggo Internet klanten

Je krijgt een gratis extra tv-pakket van Ziggo. En 1000 MB/MIN/SMS extra van hollandsnieuwe. Dubbel genieten dus! Elke maand weer.

Betaal vooraf

betaal nooit meer dan je verwacht

Wij houden van duidelijk. Daarom betaal je elke maand vooraf voor je tegoed. En is het op, dan bepaal je zelf hoeveel tegoed je bijkoopt.

4G netwerk

op het betrouwbare 4G netwerk van Vodafone

Eén van de beste netwerken van Europa. Je hebt dus elke dag snel en stabiel internet.

MEER INFORMATIE

betaal jij of je kind?

betaal jij of je kind?

Maak duidelijke afspraken over de kosten. Dat voorkomt ruzie en onduidelijkheid op een later moment. Bespreek samen:

 • Hoe hoog de maandelijkse vergoeding is voor het telefoonabonnement.

 • Wie betaalt de extra buitenbundelkosten (bij een abonnement) of extra prepaid als je kind meer nodig heeft dan je per maand vergoed.

 • Wie betaalt het toestel? Kan je kind voor een bepaald bedrag zelf een mobiel uitzoeken of krijgt hij jouw oude toestel?

 • Wie betaalt als de mobiel kwijt raakt of kapot gaat?

 • Wat spreek je af over de aankopen van apps en in-app aankopen?

vanaf welke leeftijd zijn ze klaar voor een telefoon?

vanaf welke leeftijd zijn ze klaar voor een telefoon?

Op het moment dat kinderen beginnen met vragen om een eerste eigen mobiele telefoon, wil dat nog niet zeggen dat ze er ook al klaar voor zijn. Wanneer dit wel is, bepaal je als ouder helemaal zelf. Sommige ouders vinden het prettig als hun kind al snel bereikbaar is. Anderen willen hier nog even mee wachten. Op de basisschool hebben kinderen nog geen telefoon nodig. Zodra ze naar de brugklas gaan, wordt dat anders. Een telefoon is dan onmisbaar. Veel scholen gebruiken een app voor informatie over het rooster (wijzigingen en uitval). Ook tijdens de lessen wordt de telefoon steeds vaker gebruikt.

contact tussen kinderen

Daarnaast is de smartphone belangrijk voor het onderlinge contact tussen de kinderen. Hoe vroeger je je kind een eigen mobiele telefoon geeft, hoe eerder het kan ‘oefenen’ met de verantwoordelijkheden die erbij horen. Praten over wat je wel en niet doet online is ook verstandig, bijvoorbeeld over zaken als privacy en wat je wel of niet zegt online.

Kijk daarnaast bij de aanschaf van een eerste telefoon ook goed welke specificaties je kind echt nodig heeft en welke gaat hij toch nooit gaat gebruiken.

WELKE TELEFOON KIES JE?

maak duidelijke afspraken rondom telefoongebruik

maak duidelijke afspraken rondom telefoongebruik

Maak duidelijke afspraken over de kosten. Dat voorkomt ruzie en onduidelijkheid op een later moment. Bespreek samen:

 • Wanneer verwacht je dat je kind even belt, of appt. Elke dag na school? Of alleen als er iets is?

 • Hoeveel uur per week mag je kind ermee bezig zijn?

 • Mag de telefoon mee naar de slaapkamer voor het slapengaan?

 • Wat doe je met de telefoon als je kind huiswerk maakt? Het is heel verleidelijk om toch steeds Facebook of Instagram te checken. En die appjes blijven maar afleiden…

 • Wat doe je met de telefoon tijdens het eten? Tip: kijk hierbij ook kritisch naar je eigen telefoongedrag.

 • Bespreek privacy. Leg je kind uit dat hij nooit zomaar adresgegevens of telefoonnummers aan onbekenden mag geven. Heeft je kind een account op Instagram of Facebook? Zet dit op ‘privé’ en zorg dat onbekenden geen berichten kunnen zien.

 • Laat je kind goed nadenken over welke foto’s en video’s hij op sociale media zet. Laat hem ook niet ongevraagd foto’s of filmpjes van andere kinderen op internet zetten of delen.

 • Welke normen en waarden vinden jullie als gezin belangrijk? Wanneer gaat online gedrag te ver? Bedenk concrete situaties: bv een ruzie in de appgroep van de klas.

 • Bespreek of je wil kunnen zien waar je kind is. Veel gezinnen kiezen ervoor om elkaars mobiel via GPS te traceren.

 • Geen mobiel in het verkeer. Ook niet wanneer je kind loopt of fietst.

veelgestelde vragen

Dat hangt ervan af. Maak een inschatting hoe groot de kans is dat het toestel van je kind wordt gestolen, beschadigd raakt of kapot gaat buiten jouw schuld om en weeg dit risico af ten opzichte van de premie die je maandelijks moet betalen. Stel dat het scherm van een telefoon kapot gaat, dan kun je dit vaak goedkoper zelf laten repareren. Dat kan overigens makkelijker bij een wat ouder toestel. Bij nieuwe toestellen kan je steeds vaker alleen maar bij de eigen fabrikant terecht voor een reparatie. De toegevoegde waarde van sommige telefoonverzekeringen is dat ze een technisch defect of waterschade dekken. Bij sommige verzekeraars moet je val- of stootschade apart meeverzekeren. Een goed beschermend hoesje met scherm protector folie is een aanschaf die zich snel terugbetaalt. Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Vaak ben je al tegen verlies of diefstal van de mobiele telefoon van je kind verzekerd via een inboedel-of reisverzekering. Kijk ook goed naar de hoogte van je eigen risico en of een verzekering de nieuwwaarde of de dagwaarde vergoed.

Investeer in een goed hoesje voor je telefoon en bescherm het glas door middel van een screen protector folie. Kijk of het hoesje voldoende grip biedt, zodat het niet makkelijk uit de hand van je kind kan glijden. Een klein tasje om je nek of heup zorgt ervoor dat de telefoon niet rondslingert. Bekijk samen of de schooltas voldoende bescherming biedt als de tas samen met de telefoon van je kind ‘in de hoek worden gesmeten’. Bespreek ook vooraf wie de reparatie betaald van de telefoon.

Prepaid is dé manier om hoge kosten achteraf te voorkomen. Onderweg kan je kind bellen of een WhatsApp-berichtje sturen. Wil je kind ook internetten? Laat hem dat vooral thuis via wifi doen. Internetten met prepaid is duur. Als je kind al wat vaker belt en internet, is een Sim-only abonnement interessanter. Abonnementen met kleine bel- en internetbundels zijn er al vanaf ongeveer €5. Let op dat je een abonnement kiest waarbij je een datalimiet kunt instellen waarmee je hoge kosten achteraf voorkomt. Of kies voor een combinatie abonnement (prepaid in combinatie met de scherpe tarieven van een abonnement). Voordeel hiervan is ook dat dit telefoonabonnement kan meegroeien met de behoeften van je kind omdat de hoogte van het tegoed maandelijks aanpasbaar is.

Er zijn diverse apps te vinden die je helpen om de telefoon van je kind te volgen. Een aparte app aanschaffen of kopen hoeft vaak niet, want veel toestellen ondersteunen deze mogelijkheid ook vanuit de eigen standaard apps.

zien waar de iPhone van je kind is

Je kunt het delen van locaties aanzetten via de instellingen van 'Delen met gezin'. Hierna wordt jouw locatie automatisch gedeeld met de leden van je gezin. Vervolgens kan elk gezinslid kiezen om ook zijn locatie te delen. Je kan de locatie dan zien via ‘Zoek mijn vrienden’ en ‘Berichten’.

zien waar het Android-apparaat van je kind is

Als ouder kun je de locatie van het Android-telefoon van je kind bekijken in de Family Link-app. Selecteer de naam van je kind. Ga naar de kaart 'Locatie' en tik op Instellen. Schakel de instellingen in die nodig zijn om de locatie van je kind te bekijken.

Lees meer over het volgen van de telefoon van je kind

Zolang je telefoon verbonden is met wifi, gebruik je geen data uit je databundel. Echter, soms kan het zijn dat je verbinding verliest met het wifi-netwerk. Dan schakelt je telefoon automatisch over op het mobiele netwerk. In dit geval gaat de data wel van je databundel af. Daarnaast kan je bij veel providers een datalimiet instellen bij een telefoonabonnement. Dat helpt je kind om niet buiten zijn bundel te gaan. Ook kun je kiezen voor prepaid, waarbij je van tevoren een tegoed inkoopt. Is dit tegoed op, dan moet je eerst opwaarderen voordat je weer kunt bellen of internetten.

Ja, dat kan. Je kind kan altijd het alarmnummer 112 bereiken. Ook met een mobiel zonder beltegoed en zonder een (geldige) simkaart. Alle 112 oproepen krijgen voorrang boven andere gesprekken. Bellen via Whatsapp kan ook, maar alleen via wifi.

Ja je kunt de telefoon van je kind beveiligen. Met Google Family Link kun je de toegang van je kind tot websites beheren wanneer je kind de Chrome-browser op een Android- of iPhone gebruikt. Je kunt ervoor kiezen de toegang van je kind te beperken tot de websites die jij geschikt vindt of je kunt specifieke sites blokkeren die je kind niet mag bezoeken.

Veel sites, zoals YouTube en Facebook hebben een minimumleeftijd van 13 jaar. Leg je kind uit dat leeftijdsgrenzen er zijn om hem te helpen beschermen tegen ongeschikte inhoud. Vraag andere ouders en de school van je kind wat voor soort regels ze volgen en wat ze aanbevelen. Ook kun je in apps de instellingen aanpassen zodat je kind geen agressieve of extreme content te zien krijgt.

Praat regelmatig met je kind over wat hij tegenkomt en laat je kind weten dat hij altijd met je kan praten als hij iets tegenkomt dat hem online van streek maakt.

Lees meer over veilig telefoongebruik van je kind

Stel een code in om de telefoon te ontgrendelen zodat deze minder aantrekkelijk wordt voor diefstal. Bespreek dat je als ouder in het begin toegang houdt tot de telefoon van je kind. Leg je kind uit dat hij voorzichtig omgaat met zijn telefoon. Wanneer een kind eerst moet sparen voor een mobiel zal hij sneller de waarde begrijpen. Kies ervoor om de telefoon thuis te laten wanneer dit niet strikt noodzakelijk is. Op de lagere school mogen veel kinderen alleen thuis op hun mobiel en via wifi. Schakel vooraf ‘Find my Device’ (Android) of ‘Find my iPhone’ (Apple) in zodat je de locatie van de telefoon kan zien vanaf een ander device als deze zoek of verloren is.