Vroeg of laat vraagt je kind om zijn eigen mobiele telefoon. Hoe je hier als ouder op reageert is helemaal aan jou. Er zijn geen regels die vertellen op welke leeftijd jouw kind klaar is voor zijn eerste mobiel.
Voor jonge kinderen is een mobiel vooral aantrekkelijk vanwege alle mogelijkheden die het biedt. Al vroeg ontdekken ze dat je je nooit hoeft te vervelen met en mobiele telefoon in de buurt. Terwijl jij staat te koken speelt je kind even een spelletje, of bekijkt het een filmpje. Een leuk gadget, maar niet echt een reden om een eigen mobiel voor je kind aan te schaffen. Bovendien is het juist fijn als je kind eerst kan oefenen op jouw mobiel. Zo hou je als ouder de controle over wat je kind allemaal te zien krijgt.
Maar wanneer is je kind wel klaar voor zijn eerste mobiel? Welke afwegingen spelen hierbij een rol, en hoe zorg je dat de kosten voor het gebruik een beetje binnen de perken blijven?
Bij het kiezen van de juiste mobiel en een passend telefoonabonnement voor je kind komt vaak heel wat uitzoekwerk kijken. We zetten wat keuzes op een rij.
Dat hangt ervan af. Maak een inschatting hoe groot de kans is dat het toestel van je kind wordt gestolen, beschadigd raakt of kapot gaat buiten jouw schuld om en weeg dit risico af ten opzichte van de premie die je maandelijks moet betalen. Stel dat het scherm van een telefoon kapot gaat, dan kun je dit vaak goedkoper zelf laten repareren. Dat kan overigens makkelijker bij een wat ouder toestel. Bij nieuwe toestellen kan je steeds vaker alleen maar bij de eigen fabrikant terecht voor een reparatie. De toegevoegde waarde van sommige telefoonverzekeringen is dat ze een technisch defect of waterschade dekken. Bij sommige verzekeraars moet je val- of stootschade apart meeverzekeren. Een goed beschermend hoesje met scherm protector folie is een aanschaf die zich snel terugbetaalt. Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Vaak ben je al tegen verlies of diefstal van de mobiele telefoon van je kind verzekerd via een inboedel-of reisverzekering. Kijk ook goed naar de hoogte van je eigen risico en of een verzekering de nieuwwaarde of de dagwaarde vergoed.
Investeer in een goed hoesje voor je telefoon en bescherm het glas door middel van een screen protector folie. Kijk of het hoesje voldoende grip biedt, zodat het niet makkelijk uit de hand van je kind kan glijden. Een klein tasje om je nek of heup zorgt ervoor dat de telefoon niet rondslingert. Bekijk samen of de schooltas voldoende bescherming biedt als de tas samen met de telefoon van je kind ‘in de hoek worden gesmeten’. Bespreek ook vooraf wie de reparatie betaald van de telefoon.
Prepaid is dé manier om hoge kosten achteraf te voorkomen. Onderweg kan je kind bellen of een WhatsApp-berichtje sturen. Wil je kind ook internetten? Laat hem dat vooral thuis via wifi doen. Internetten met prepaid is duur. Als je kind al wat vaker belt en internet, is een Sim-only abonnement interessanter. Abonnementen met kleine bel- en internetbundels zijn er al vanaf ongeveer €5. Let op dat je een abonnement kiest waarbij je een datalimiet kunt instellen waarmee je hoge kosten achteraf voorkomt. Of kies voor een combinatie abonnement (prepaid in combinatie met de scherpe tarieven van een abonnement). Voordeel hiervan is ook dat dit telefoonabonnement kan meegroeien met de behoeften van je kind omdat de hoogte van het tegoed maandelijks aanpasbaar is.
Er zijn diverse apps te vinden die je helpen om de telefoon van je kind te volgen. Een aparte app aanschaffen of kopen hoeft vaak niet, want veel toestellen ondersteunen deze mogelijkheid ook vanuit de eigen standaard apps.
Je kunt het delen van locaties aanzetten via de instellingen van 'Delen met gezin'. Hierna wordt jouw locatie automatisch gedeeld met de leden van je gezin. Vervolgens kan elk gezinslid kiezen om ook zijn locatie te delen. Je kan de locatie dan zien via ‘Zoek mijn vrienden’ en ‘Berichten’.
Als ouder kun je de locatie van het Android-telefoon van je kind bekijken in de Family Link-app. Selecteer de naam van je kind. Ga naar de kaart 'Locatie' en tik op Instellen. Schakel de instellingen in die nodig zijn om de locatie van je kind te bekijken.
Lees meer over het volgen van de telefoon van je kind
Zolang je telefoon verbonden is met wifi, gebruik je geen data uit je databundel. Echter, soms kan het zijn dat je verbinding verliest met het wifi-netwerk. Dan schakelt je telefoon automatisch over op het mobiele netwerk. In dit geval gaat de data wel van je databundel af. Daarnaast kan je bij veel providers een datalimiet instellen bij een telefoonabonnement. Dat helpt je kind om niet buiten zijn bundel te gaan. Ook kun je kiezen voor prepaid, waarbij je van tevoren een tegoed inkoopt. Is dit tegoed op, dan moet je eerst opwaarderen voordat je weer kunt bellen of internetten.
Ja, dat kan. Je kind kan altijd het alarmnummer 112 bereiken. Ook met een mobiel zonder beltegoed en zonder een (geldige) simkaart. Alle 112 oproepen krijgen voorrang boven andere gesprekken. Bellen via Whatsapp kan ook, maar alleen via wifi.
Ja je kunt de telefoon van je kind beveiligen. Met Google Family Link kun je de toegang van je kind tot websites beheren wanneer je kind de Chrome-browser op een Android- of iPhone gebruikt. Je kunt ervoor kiezen de toegang van je kind te beperken tot de websites die jij geschikt vindt of je kunt specifieke sites blokkeren die je kind niet mag bezoeken.
Veel sites, zoals YouTube en Facebook hebben een minimumleeftijd van 13 jaar. Leg je kind uit dat leeftijdsgrenzen er zijn om hem te helpen beschermen tegen ongeschikte inhoud. Vraag andere ouders en de school van je kind wat voor soort regels ze volgen en wat ze aanbevelen. Ook kun je in apps de instellingen aanpassen zodat je kind geen agressieve of extreme content te zien krijgt.
Praat regelmatig met je kind over wat hij tegenkomt en laat je kind weten dat hij altijd met je kan praten als hij iets tegenkomt dat hem online van streek maakt.
Lees meer over veilig telefoongebruik van je kind
Stel een code in om de telefoon te ontgrendelen zodat deze minder aantrekkelijk wordt voor diefstal. Bespreek dat je als ouder in het begin toegang houdt tot de telefoon van je kind. Leg je kind uit dat hij voorzichtig omgaat met zijn telefoon. Wanneer een kind eerst moet sparen voor een mobiel zal hij sneller de waarde begrijpen. Kies ervoor om de telefoon thuis te laten wanneer dit niet strikt noodzakelijk is. Op de lagere school mogen veel kinderen alleen thuis op hun mobiel en via wifi. Schakel vooraf ‘Find my Device’ (Android) of ‘Find my iPhone’ (Apple) in zodat je de locatie van de telefoon kan zien vanaf een ander device als deze zoek of verloren is.