zo maak je mooie foto’s met jouw iPhone

Lukt het jou niet om perfecte foto’s te maken met jouw iPhone? Dit kan komen doordat jouw camera niet goed is ingesteld. Om dit te controleren ga je naar de instellingen van jouw iPhone en scrol je naar beneden tot je het kopje “Camera” ziet staan. Via hier kun je alle mogelijkheden zien die je in kunt stellen om een zo goed mogelijke foto te maken.

Camera icoon

via de instellingen van iPhone

  • structuren

    Via het kopje “Structuren” in jouw camera-instellingen kun je kiezen tussen verschillende bestandsformaten voor jouw foto. Standaard staat deze op “High Efficiency” ingesteld, wat betekent dat een foto wordt opgeslagen in .HEIF formaat. Dit bestandsformaat wordt meestal gebruikt door Apple en zorgt ervoor dat de foto’s minder opslagruimte in beslag zullen nemen op jouw iPhone. Handig dus, wanneer je niet veel opslagruimte op jouw telefoon hebt.

    Als je voor “Meest Compatible” kiest, worden je foto’s opgeslagen in .JPEG formaat. Je beelden zijn dan van betere kwaliteit en zullen hierdoor meer ruimte innemen op jouw telefoon. Daarbij zijn de afbeeldingen makkelijker te delen met mensen zonder Apple-apparatuur.

  • gebruik 'volume omhoog' voor burst

    Wanneer je een bewegend onderwerp wilt vastleggen, kun je de burstmodus op jouw iPhone gebruiken. Hierbij worden heel snel achter elkaar meerdere foto’s gemaakt en kun je achteraf de beste foto kiezen. Normaal gesproken doe je dit door de sluiterknop naar links te vegen en ingedrukt te houden (nieuwere modellen), of je sluiterknop ingedrukt te houden (iPhone X of oudere modellen). Door deze functie in te stellen, kun je ook een burst gebruiken door op je bovenste volumeknop te drukken.

  • raster

    Als je “Raster” inschakelt, krijg je bij het maken van een foto twee horizontale en verticale hulplijnen te zien. Standaard staat deze functie uit, echter kan het jou goed helpen bij het bepalen van je compositie tijdens het fotograferen.

  • spiegel camera aan voorzijde

    Zelfportretten die je met de iPhone-voorcamera maakt, zijn normaalgesproken gespiegeld. Je kan via de instellingen deze optie uitzetten.

  • bekijk buiten het kader

    Standaard zie je bij het maken van een smartphone-foto ook een deel van de omgeving buiten je opnamekader. Hierdoor kun je zien wat je kunt vastleggen als je bijvoorbeeld een bredere beeldhoek gebruikt. Dit kan je eventueel uitschakelen via deze functie.

  • scènedetectie

    Vanaf de iPhone 12 beschikken telefoons over scènedetectie. Hierbij detecteert de camera waar je een foto van maakt en past hij een aangepaste look toe om de beste kwaliteiten in de scène naar voren te brengen. Schakel de functie uit wanneer je hier liever geen gebruik van maakt.

  • geef prioriteit aan snellere opnamen

    Wanneer deze functie is ingeschakeld (wat standaard zo is), kun je meer foto’s maken als je snel achter elkaar op de sluiterknop tikt. Schakel de functie uit als je hier geen gebruik van wilt maken.

  • slimme HDR

    HDR (High Dynamic Range) zorgt ervoor dat je in situaties met een groot lichtcontrast toch goede foto’s kunt maken met je iPhone. Jouw telefoon maakt meerdere beelden snel achter elkaar met verschillende belichtingsinstellingen, en voegt deze vervolgens samen voor de beste foto. De functie wordt automatisch ingeschakeld wanneer dit het meest effectief is. Wil je dit niet? Schakel het dan uit via de camera instellingen.

  • lenscorrectie

    Gebruik je de ultragroothoeklens - de uitzoomfunctie - op jouw iPhone (vanaf iPhone 12)? Dan kun je lenscorrectie toepassen. Wanneer je dit niet doet, zul je zien dat de foto een beetje vervormd is.

via de camera-app van iPhone

Ook via de camera-app op jouw iPhone kun je diverse instellingen wijzigen. Deze opties zijn handig tijdens het fotograferen zelf. Je kunt dan op hetzelfde moment de opties kiezen die het beste bij de situatie passen.

  • flitser

    Het icoontje van de flitser bestaat uit een bliksemschicht met of zonder diagonale streep erdoorheen. Staat er wel een streep doorheen? Dit betekent dat hij niet aan staat. Klik op het icoontje en je zult zien dat de streep verdwijnt, in dit geval heb je de flitser ingeschakeld.

  • nacht

    Heb je weinig daglicht tijdens het maken van een foto? Dan krijg je een extra optie op je scherm te zien: de nacht-modus. Deze optie voegt extra licht toe aan je foto waardoor alles op de foto beter zichtbaar is. Dit doet jouw iPhone automatisch. Wil je het uitzetten of juist de hoeveelheid licht vergroten? Druk dan op het cirkelvormige icoontje, bestaande uit een halve maan met horizontale strepen.

  • live photo

    Als je de optie “Live photo” hebt aanstaan, wordt er tijdens het maken van een foto tegelijkertijd een mini filmpje gemaakt. Achteraf kun je het beste shot kiezen en dat is vooral handig wanneer het onderwerp van je foto beweegt. Om deze functie aan te zetten, druk je op het icoontje met 3 verschillende cirkels om elkaar heen, waarbij de buitenste cirkel uit een gestippelde lijn bestaat. Staat er een diagonale streep door dit icoontje heen? Dan staat de optie uit. Druk erop om de functie aan te zetten, je zult dan zien dat de streep verdwijnt.

    Als je een live foto hebt gemaakt, kun je verschillende effecten toevoegen, zoals “Herhaal”, “Stuiter” en “Lange belichting”. Deze verschijnen als je de foto bekijkt in je galerij nadat je hem hebt gemaakt, en de foto als het ware naar boven schuift.

    De functie “Lange belichting” is handig wanneer je bewegende objecten fotografeert, zoals een waterval of vuurwerk. De sluitertijd wordt hierbij verlengd, waardoor de beweging natuurlijker zal ogen. Bij “Herhaal” verander je een Live Photo in een videolus. Wil je een foto eerst normaal laten afspelen en daarna achteruit? Gebruik dan de optie “Stuiter”.

  • afmetingen foto

    De icoontjes “4:3”, “1:1” of “16:9” wijzen op de beeldverhouding van je foto’s. Standaard staat deze op 4:3, maar je kunt de verhouding ook aanpassen tijdens het fotograferen. Al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de foto’s achteraf bij te snijden.

  • belichting

    Zie je een icoontje met cirkel met daarin een plusje en minnetje? Hiermee kun je de belichting van je foto aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer je weinig daglicht hebt. Natuurlijk licht zal altijd zorgen voor de mooiste foto, maar als je heel weinig hiervan hebt kun je de foto’s ook zelf wat lichter maken. Je kunt kiezen uit verschillende waarden: van -2 tot 2. De optie is beschikbaar op iPhone 11, iPhone 11 Pro en nieuwer.

  • timer

    De timerfunctie zorgt ervoor dat de foto 3 of 10 seconden nadat je op de knop hebt gedrukt wordt gemaakt. Handig als je zelf op de foto wilt en er niemand anders in de buurt is om deze voor je te maken Om de timer in te stellen druk je op het cirkelvormige icoontje met een wijzer erin, lijkende op een klok.

  • filter

    Bij de filteroptie, bestaande uit een icoontje met 3 overlappende cirkels, kun je kiezen uit diverse filters om te gebruiken tijdens het maken van een foto. Je kunt kiezen uit de volgende filters:

    • a. levendig
    • b. levendig warm
    • c. levendig koel
    • d. dramatisch
    • e. dramatisch warm
    • f. dramatisch koel
    • g. mono
    • h. zilvertint
    • i. noir
  • in- of uitzoomen

    Ook zie je waarschijnlijk een icoontje staan met “1x” erin. Als je hierop drukt, kun je jouw scherm uitzoomen tot 0,5x. Handig als je een grotere oppervlakte wilt vastleggen dan je nu ziet. Deze optie is alleen beschikbaar op nieuwere iPhones met 2 of 3 camera’s.

    Als je de knop ingedrukt houdt, zie je alle in- en uitzoomopties. Je kunt namelijk ook inzoomen tot 5x. In- en uitzoomen kan ook door twee vingers op het scherm van elkaar af en naar elkaar toe te bewegen.

  • verschillende cameramodi

    Je kunt kiezen uit diverse soorten foto’s of video’s. Voor foto’s zijn de iPhone-opties: “Foto”, “Portret” en “Panorama”.

    De eerste optie is voor als je een ‘normale’ foto wilt maken. Gebruik “Portret” als je een foto van iets of iemand wilt maken waarbij je dit voorwerp wilt benadrukken. De achtergrond wordt hierbij dan wazig. De optie is niet beschikbaar op alle iPhones, enkel vanaf de iPhone 7 Plus. Bij “Panorama” kun je een extra brede of hoge foto maken, bijvoorbeeld als je een skyline wilt vastleggen.

  • scherpstellen

    Ben je het niet eens met de automatische focus van jouw iPhone? Tik dan op je scherm het onderwerp aan waarop je wél de aandacht wilt leggen. Als je het scherm langer indrukt, ontstaat er de zogeheten “AE/AF-vergrendeling. Hiermee wordt je focus vastgezet, handig wanneer je op dezelfde plek wilt blijven scherpstellen.

  • macrofoto

    De iPhone 13 Pro en Pro Max ondersteunen ook macrofotografie: hierbij kun je op (zeer) korte afstand een klein object fotograferen zonder dat het onscherp wordt. De meest minuscule details worden dan zichtbaar op een foto. De modus wordt automatisch ingeschakeld wanneer je jouw camera dichtbij het object brengt.

  • fotografische stijl instellen

    Heb jij specifieke foto-voorkeuren? Vanaf de iPhone 13-modellen kun je de stijl van foto’s personaliseren. Wanneer je de camera-app voor de eerste keer opent, klik je op ‘Configureer’ om jouw fotografische stijl te kiezen. Dit kun je later nog wijzigen via het icoontje met drie vierkantjes in de camera-app.

*Let op: de meeste besproken opties zijn gebaseerd op de nieuwe modellen iPhones, zoals de verschillende modellen van iPhone 11, 12 en 13. Hierdoor is het mogelijk dat bepaalde functies niet beschikbaar zijn op oudere modellen.

tips: zo maak je de mooiste foto's!

Voordat je een foto gaat maken, is het belangrijk dat de instellingen van je camera goed staan. Heb je alle iPhone-opties goed onder de knie? En kun je deze op het juiste moment gebruiken? Dan is het tijd voor het leukste gedeelte van smartphone-fotografie: het maken van foto’s! Hier lees je handige tips voor tijdens én na het maken van foto’s met je telefoon.