Eerste hulp bij ongelukken:
de 15 beste mobiele apps

Snel en kordaat handelen bij noodgevallen kan levens redden. Maar weet jij eigenlijk wat je moet doen bij een brandwond, bewusteloosheid of een vergiftiging? Om zo snel mogelijk jezelf én anderen te kunnen helpen, hebben wij een overzicht gemaakt van de meest handige apps bij ongevallen en noodsituaties. Zo heb je snel handige kennis en instructies op zak.

apps voor acute hulp

Een ongeluk of een andere noodsituatie? Bel dan direct 112 om de hulpdiensten in te schakelen. Wanneer iemand eerder hulp nodig heeft is soms EHBO nodig. Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken voor extra medische informatie en begeleiding voor eerste hulp bij ongelukken.

EHBO verlenen: EHBO-app - Rode Kruis

Met de gratis EHBO-app van het Rode Kruis heb je alle nuttige informatie over eerste hulp bij ongevallen in je broekzak. Deze app is voornamelijk bedoeld voor noodgevallen waarbij niet direct de medische hulp van een arts nodig is, maar waarbij EHBO nodig is. Per situatie legt de app in overzichtelijke stappen uit wat je zelf kunt doen.

lees meer
App storeGoogle Play store

AED's in de buurt vinden: Mijn HartslagNu

Wanneer iemand een hartstilstand op straat krijgt, kan een lokale AED hulp bieden. Er zijn verschillende apps die de locaties van AED’s weergeven, inclusief instructies. Een goed voorbeeld hiervan is Mijn HartslagNu. Bij deze app kun je op een kaart zien waar de dichtstbijzijnde AED is. Ook ontvang je een alarmoproep als iemand bij jou in de buurt een hartstilstand krijgt.

lees meer
App storeGoogle Play store

Buurtapps voor hulp van buurtgenoten

In de meeste Nederlandse buurten zijn buurtapps actief. Dit soort platformen brengen je snel in contact met buurtgenoten. Zo kun je elkaar snel informeren over buurtzaken, maar over verdachte of gevaarlijke situaties en noodgevallen. Op deze manier kun je snel hulp ontvangen of juist bieden. Voorbeelden van buurtapps zijn:

  • Burgernet App
  • Veiligebuurt app
  • Whatsapp Buurtpreventie

lees meer

apps voor onbekende klachten

Gelukkig hoef je niet voor ieder kwaaltje of ongelukje naar de dokter. Vertrouw je de situatie niet of vind je het lastig om symptomen te herkennen? Dan is het handig om deze apps op zak te hebben:

Handig advies: Moet ik naar de dokter?

Heb je een vervelende huiduitslag? Of heeft je kind plots flinke koorts? Door enkele vragen te beantwoorden over de klachten, geeft de app “Moet ik naar de Dokter?” je passend en betrouwbaar advies of de huisarts moet worden ingeschakeld of niet. Ook handig voor in het buitenland! Deze app is als enige medische app in Nederland veilig bevonden door het Nederlands Huisartsen Genootschap, de wetenschappelijke vereniging van huisartsen. Ook heeft de app als eerste een zogenaamde CE-markering verkregen.

lees meer
App storeGoogle Play store

Hartslag meten: FibriCheck

Ben je bekend met hartritmestoornissen en heb je hierdoor regelmatig controleafspraken? Dan is het fijn om je hartslag ook thuis te kunnen monitoren. FibriCheck is een app die jou hierbij kan helpen. Dit is een CE-gemarkeerde en gevalideerde applicatie om hartritmestoornissen tijdig op te sporen. Met FibriCheck controleer je je hartritme best 2 keer per dag, waardoor veranderingen in je hartritme sneller worden opgemerkt.

lees meer
App storeGoogle Play store

Klachten bij kinderen: KIDDI

Heeft jouw kind of het kind dat je verzorgd last van bijvoorbeeld diarree en/of braken? Of heeft hij of zij blaasjes op de huid, wat kan wijzen op krentenbaard? De KIDDI-app geeft antwoord op jouw vragen omtrent verschillende infectieziekten bij kinderen. De app is vooral bedoeld voor werknemers van een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang, maar kan ook prima gebruikt worden door ouders en verzorgers.

lees meer
App storeGoogle Play store

Bijwerkingen van medicatie: KIJKsluiter

Heb je last van bijwerkingen van een medicijn dat je in hebt genomen? Zoek in de KIJKsluiter app eenvoudig handige informatie over het medicijn op door middel van begrijpelijke animatievideo’s. Zo weet je direct wat je moet doen.

lees meer
App storeGoogle Play store

Snel een teek verwijderen: Tekenbeet

Heb jij een teek? Dan is het belangrijk dat je hem zo snel mogelijk verwijderd, om zo te voorkomen dat je de ziekte Lyme krijgt. De app geeft informatie over hoe je een teek kunt herkennen. Ook leer je waar je op moet letten na een tekenbeet en hoe je de teek kunt verwijderen.

lees meer
App storeGoogle Play store

apps voor psychische klachten

Naast fysieke klachten kan er ook eerste hulp nodig zijn voor acute mentale klachten. Denk hierbij aan een psychose of een overvloed van negatieve gedachten. Er zijn verschillende apps die meer informatie geven over hoe jij het beste hulp kan krijgen en kan geven bij psychische problemen.

Stemmen in je hoofd laten stoppen: Temstem - Parnassia Groep

Temstem is een hulpapp voor mensen die last hebben van stemmen in hun hoofd. Er worden taalkundige spelletjes als hulpmiddel ingezet om zo de stemmen tijdelijk te laten stoppen, de effecten van de stemmen te verminderen of om jezelf beter en sterker te laten voelen. Temstem kan dus helpen met de regie in je eigen hoofd terug te krijgen.

lees meer
App storeGoogle Play store

Bewust worden van gedachten: Mindfulness App

Wanneer je gestresst bent en hierdoor niet meer goed kan functioneren, kan een mindfulness oefening je helpen om weer rustig te worden. Er zijn meerdere soorten apps ontwikkelt die toegankelijk zijn voor iedereen, zoals de Mindfulness App. Deze app helpt je met het trainen en oefenen van mindfulness, waar je ook bent. Er is een gratis en pro versie met extra trainingen.

lees meer
App storeGoogle Play store

Humeur bijhouden: Daylio

Met de app Daylio hou je gemakkelijk bij hoe jij je voelt gedurende de dag. Dit doe je niet door middel van tekst, maar eenvoudig met emoticons en icoontjes. Zo krijg je goed inzicht in waar je gelukkig van wordt en waar je minder energie van krijgt.

lees meer
App storeGoogle Play store

Gehele conditie verbeteren: CARDIIO

Een goede fysieke gezondheid draagt bij aan een betere mentale gezondheid. Met de CARDIIO app wordt je hartslag gemeten en kun je de 7-minuten workout doen. Hierdoor verbeter je jouw conditie en zul je beter in je vel zitten. De app is enkel verkrijgbaar op iPhones en iPads.

lees meer
App store

in het buitenland

Als acute hulp in het buitenland niet nodig is, kunnen verschillende apps in het buitenland goed van pas komen om de juiste zorg te krijgen.

Medisch vertaler app

Als je naar een land gaat waar je de taal niet spreekt, is het handig om een vertaal app te installeren. Zeker wanneer je je niet lekker voelt en je klachten wilt bespreken met een lokale zorgverlener. De app “Care to Translate” biedt dan dé uitkomst. De medisch vertaler is beschikbaar in 38 verschillende talen: van Nederlands tot Deens, Vietnamees en Chinees.

lees meer
App storeGoogle Play store

GGD Reist mee

Ga je op vakantie naar het buitenland? Handig om dan GGD Reist Mee app te downloaden. Hierin vind je bijvoorbeeld de meest relevante (tropische) ziekten, handig als je ineens onbekende klachten hebt. Ook kun je in contact komen met het webcareteam van de GGD, die je advies kan geven.

lees meer
App storeGoogle Play store

Zorgverzekering app

Veel zorgverzekeraars hebben tegenwoordig een app waarmee hun verzekeraars contact kunnen opnemen met (medische) experts, informatie op kunnen zoeken en zorgschade kunnen declareren tijdens hun vakantie. Check of jouw zorgverzekering ook zulke faciliteiten voor jou heeft.

lees meer

Kortom, hulp apps kunnen enorm nuttig zijn om de veiligheid van jou en jouw omgeving te vergroten. Uiteraard zijn er tijdens veel noodgevallen wel veiligheidsmiddelen en medisch personeel nodig. Bij nood, bel direct 112. Voor hulp bij zelfmoordgedachten of -pogingen, bel 113. De centralist vertelt jou dan precies wat je moet doen.